GYMNASIEMYTOLOGIN

I samarbete med Skolverket

Nästa år har det redan gått 6 år sedan jag gick ut gymnasiet, och nu i höst är det 8 år sedan jag gjorde mitt gymnasieval. Jag var väldigt säker på vart jag ville gå redan i sjunde klass, men jag minns hur stressade många av mina klasskompisar var över valet. Vi fick ju ständigt höra att det var ett val som skulle avgöra våra framtider.

När det kommer till gymnasievalet så får man höra väldigt många myter. Det finns något som kallas för Gymnasiemytologin, vilket kort och gott består av 9 olika myter kring yrkesutbildningar. Ganska intressant egentligen, då jag själv fick höra dessa meningar väldigt mycket när jag skulle göra mitt gymnasieval för 8 år sedan. Ännu mer intressant då nästan ingenting av detta stämmer.

Myt 1: ”Gymnasievalet avgör din framtid”
Myt 2: ”Det är viktigt att hitta en skola där man passar in”
Myt 3: ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Myt 4: ”Du ska inte kasta bort dina betyg på en yrkesutbildning”
Myt 5: ”På ett yrkesprogram får du ju ingen högskolebehörighet”
Myt 6: ”Efter gymnasiet är det svårt att få jobb”
Myt 7: ”Vill du jobba utomlands, ska du ju inte gå ett yrkesprogram”
Myt 8: ”Yrkesprogrammen passar för dom som inte vill plugga”
Myt 9: ”Lärlingsutbildning är till för såna som inte klarar någon annan utbildning”

Jag gick en utbildning inom media och fotografering, vilket jag idag ångrar lite då jag inte lärde mig någonting eller har därför ingen användning av utbildningen i dagsläget. Förra våren valde jag att gå en validering inom barn- och fritids-programmet, vilket är en yrkesutbildning på gymnasienivå fast på vuxenstudier. Detta önskar jag såklart att jag gick redan på gymnasiet, även om valideringen är något av det roligaste jag gjort!

När det kommer till gymnasieutbildningar så kommer jag alltid att prata gott om de yrkesutbildningar som finns. Självklart ska man följa sitt intresse och göra sitt eget val, men just yrkesutbildningar är något som jag tycker är väldigt bra! Den största fördelen med yrkesutbildningar är att du kan arbeta inom ditt yrkesområde direkt efter skolan, vilket jag tycker är så bra då jag minns hur svårt det var att få jobb outbildad.

Vad läste ni själva på gymnasiet? Eller vad funderar ni på att läsa för program? Och om ni har tagit studenten, vad gör ni idag? Om ni står inför ett gymnasieval så rekommenderar jag er att kika in Gymnasieinfo för mer information! Ta hand om er! Puss

5 thoughts on “GYMNASIEMYTOLOGIN

  1. Bra inlägg! Hade jag fått välja om så hade jag alla gånger gått något en yrkesutbildning och inte valt det som jag gick bara för att folk sa åt mig att det gav mig en ”bred grund” att bli vad jag ville. Kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *